Wat is een houten snijplank?
Een houten snijplank kan niet ontbreken in de keuken. Dit veelzijdige keukengerei is ervoor gemaakt om een robuuste en hygiënische ondergrond te bieden bij het snijden en voorbereiden van het eten. Houten snijplanken zijn te verkrijgen in materialen, zoals beuken en bamboe. Daarnaast zijn de snijplanken te vinden in een diversiteit aan formaten en diktes. Als laatste zijn er snijplanken met een sapgeul of met handvatten.
Hieronder zullen we toelichten waarom je zou kiezen voor een houten snijplank, waar je op moet letten bij de aanschaf, welke soorten er zijn en het verschil tussen hout en kunststof.
Waarom zou je een houten snijplank kopen?
Er is een diversiteit aan snijplanken op de markt, variërend in materialen. Toch zijn houten snijplanken degene die je veel tegenkomt en goed aangeschreven worden. Hieronder zullen we toelichten wat de voordelen zijn van het aanschaffen van een houten snijplank.
Duurzaamheid
Houten snijplanken worden op een manier geproduceerd waardoor natuur of milieu zo min mogelijk worden aangetast, duurzaam dus. Bovendien zijn ze bestand tegen slijtage en beschadigingen, zelfs bij dagelijks gebruik. Hierdoor kunnen deze planken erg lang meegaan.
Bestand tegen bacteriën
Hout heeft van nature een goede antibacteriële werking. Bacteriën vermenigvuldigen zich erg moeilijk op de houten snijplank. Door de plank goed te onderhouden, dus door middel van schoonmaken en invetten met minerale oliën, blijft de snijplank deze eigenschap behouden.
Goed voor messenset
Houten snijplanken hebben een 'zacht' oppervlak, waardoor je met gemak scherpe messen kunt gebruiken zonder dat ze bot worden.
Visueel aantrekkelijk
Houten snijplanken hebben van nature een mooie uitstraling, waardoor ze niet alleen geschikt zijn om eten op te bereiden, maar ook om dingen op te serveren, zoals brood of borrelhapjes.
Veelzijdigheid
Snijplanken die gemaakt zijn van hout zijn te vinden in verschillende soorten, groottes en materialen. Daardoor is er voor iedereen wel een snijplank te vinden die goed aansluit bij de behoeften.
Hittebestendig
Hout is een materiaal wat goed tegen hitte kan, dus de snijplank beschadigd niet als je er met een hete lepel tegenaan komt of er een warme pan op zet.
Houten snijplank kopen? Hier moet je rekening mee houden
Iedereen heeft andere eisen omtrent koken en welke eigenschappen er belangrijk zijn voor het hebben van een snijplank. Om je wegwijs te maken zullen we in ieder geval toelichten waar je op moet letten bij de aanschaf van een houten snijplank.
Houtsoort
Houten snijplanken zijn te verkrijgen in verschillende materialen, waaronder bamboe, beukenhout en kopshout. Ieder soort hout heeft unieke eigenschappen. Welk materiaal jij het fijnst vindt werken is een persoonlijke keuze. Bamboe is bijvoorbeeld heel erg milieuvriendelijk, betaalbaar, maar kan de scherpte van het mes wel enigszins aantasten. Kopshout daarentegen is prijzig, maar gaat ontzettend lang mee en tast de messen niet aan. In het kopje hierna gaan we nog verder in op de soorten houten snijplanken die er zijn.
Grootte
Niet alle materialen snijplanken bieden een diversiteit aan groottes aan, maar houten snijplanken gelukkig wel. Indien je een kleinere keuken hebt, kan je kiezen voor een snijplank die kleiner is dan gemiddeld. Echter, als je er de ruimte voor hebt, is het altijd wel aan te raden om een wat grotere snijplank aan te schaffen. Het is al helemaal verstandig als je grotere hoeveelheden eten moet snijden en dan een grotere snijplank hebt.
Dikte
De dikte van een houten snijplank is een belangrijke factor om in gedachten te houden bij het aanschaffen ervan. Het heeft namelijk invloed op de duurzaamheid, maar ook het gebruiksgemak. Over het algemeen is een dikkere snijplank steviger, maar soms ook minder praktisch in gebruik door het zwaardere gewicht. Ook hebben dikkere planken minder snel de neiging om krom te trekken. Hierdoor blijft de plank betrouwbaar om op te snijden. Bovendien biedt een snijplank die dikker is ook meer bescherming voor je aanrechtblad.
Model
Er zijn verschillende modellen snijplanken die gemaakt zijn van hout. Hierbij kan je denken aan simpele snijplanken, maar ook een snijplank met een opvangbakje voor groenten of met sapgroeven. Een opvangbakje kan handig zijn als je verschillende ingrediënten snijdt en deze op wilt delen. Hierdoor kan je efficiënter werken. Daarnaast kan een plank met sapgroeven ideaal zijn voor ingrediënten waarbij veel vocht vrijkomt, zoals vlees of tomaten. Met de groeven wordt het vocht opgevangen. Als laatste heb je snijplanken met handvatten en je kan een snijplank aanschaffen met een eenvoudig rechthoekig model, maar ze zijn bijvoorbeeld ook in een ronde vorm te verkrijgen.
Prijs
Houten snijplanken zijn te vinden in verschillende prijsklassen. De kosten kunnen variëren afhankelijk van soort hout, de dikte van de plank, de grootte van de plank en de kwaliteit ervan. Snijplanken gemaakt van bamboe of beukenhout zijn betaalbaarder dan planken gemaakt van eiken- of kersenhout. Het is wel een slimme keuze om te investeren in een duurdere houten snijplank, aangezien dat materiaal erg lang mee kan gaan, dus op de lange duur valt de prijs uiteindelijk mee.
Reviews van andere mensen
Als je op zoek bent naar een goede houten snijplank, kan je recensies van andere mensen online lezen. Dit kan je waardevolle inzichten geven, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen. Je kan bij de recensies rekening houden met details zoals opmerkingen over duurzaamheid, onderhoud en krasbestendigheid.
Welke verschillende soorten houten snijplanken zijn er?
Bamboe
Bamboe snijplanken zijn geliefd wegens de milieuvriendelijkheid, maar ook de betaalbaarheid. Bamboe is echter wel een zachter materiaal, waardoor het wat makkelijker kan beschadigen. Gelukkig helpt het goed onderhouden van deze snijplank voor een lange levensduur. Als laatste zou een koksmes, die ook wat dunner is, iets sneller de scherpte kunnen verliezen bij het gebruik van een bamboe snijplank.
Beuken- of kersenhout
Een van de meest geliefde materialen voor snijplanken zijn beuken- en kersenhout. Deze houtsoorten zijn zacht, maar ook taai, waardoor ze je messen niet aan zullen tasten. Ook zul je minder snel diepe groeven creëren in dit materiaal, waardoor zowel de snijplank als messen langer meegaan. Daarnaast zijn deze planken visueel aantrekkelijk, dus ideaal om te gebruiken als serveerplank. Bovendien trekken deze materialen minder snel krom en splijten ze ook niet zomaar. Indien ze dit wel doen, kunnen ze zichzelf op den duur 'herstellen'.
Geperste houtsnippers snijplank
Houten snijplanken zijn makkelijk in onderhoud, ook mogen ze in de vaatwasser en ze zijn bestand tegen hoge temperaturen. Ook zijn ze hittebestendig en vereisen ze niet veel onderhoud. Daarentegen is het materiaal iets te hard, waardoor je mes kan beschadigen en minder scherp kan worden.
Kopshout snijplank
Kopshouten snijplanken zijn van hoge kwaliteit en dat merk je ook aan de prijs. Het bijzondere aan deze plank is dat ze worden gemaakt uit de kopse kant van het hout. Dit houdt in dat je tijdens het snijden met de vezels van het hout meegaat in plaats van dwars erop. Een mooie eigenschap van deze snijplank is dat het zichzelf kan helen, doordat de vezels na het snijden weer sluiten. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over aantasting van je messen als je deze snijplank gebruikt, want de houtsoort van de plank is zacht, waardoor de messen niet aangetast worden.
Wat is het verschil tussen houten en kunststof snijplanken?
De meest gekochte materialen snijplanken zijn hout en kunststof, beide hebben veel voordelen, maar ook wel een aantal nadelen. Of het ene materiaal beter is dan het andere kan je hieronder zelf uitvinden. Wij zullen namelijk van beide materialen toelichten wat de eigenschappen zijn.
Houten snijplanken
Om te beginnen hebben houten snijplanken van nature antibacteriële eigenschappen, waardoor ze bacteriegroei op de snijplank beperken. Hierdoor kan je hygiënisch blijven werken in de keuken. Ook biedt een houten plank veel snij comfort, aangezien het materiaal zacht is en het mes niet aantast. Behalve dat de planken milieuvriendelijk zijn, kunnen ze ook nog eens jarenlang meegaan bij goed onderhoud. Nog een voordeel is dat de houten snijplank visueel aantrekkelijk is, waardoor je het ook in kan zetten als serveerplank.
Nadelen van houten snijplanken zijn dat ze regelmatig onderhoud vereisen, zoals inoliën en zo min mogelijk afwassen met afwasmiddel. Daarnaast kunnen ze best wel zwaar zijn, waardoor ze niet makkelijk zijn om op te tillen. Ook kunnen deze snijplanken best wel prijzig zijn. Als laatste zijn veel soorten houten gevoelig voor kromtrekken of barsten als ze blootgesteld worden aan vocht.
Voordelen
- Natuurlijke antibacteriële werking
- Prettig snij comfort
- Duurzaam
- Visueel aantrekkelijk
Nadelen
- Vereist onderhoud
- Zwaarder en duurder
- Kromtrekken of barsten
Kunststof snijplanken
Het eerste voordeel van de kunststof snijplank is dat het vrijwel geen onderhoud vereist en vaak ook in de vaatwasmachine mag. Daarnaast zijn deze planken licht in gewicht en daarom makkelijk om van het aanrecht naar de pan te tillen. Ook zijn kunststof snijplanken een van de meest betaalbare snijplanken. Vaak kun je ze ook verkrijgen in sets, wat ook weer kan schelen in geld. Bovendien is dit materiaal niet gevoelig voor water, waardoor ze na veelzijdig gebruik in water niet krom zullen trekken.
Nadelen van deze plank zijn dat ze minder aantrekkelijk zijn qua design, waardoor ze niet per se leuk zijn om te gebruiken als serveerplank. Bovendien beschadigt deze plank sneller door messen, waardoor er groeven kunnen ontstaan. In die groeven kunnen bacteriën zich nestelen, met name als er niet goed schoongemaakt wordt achteraf.
Voordelen
- Vaatwasmachinebestendig
- Lichtgewicht
- Betaalbaar
- Minder gevoelig voor vocht
Nadelen
- Minder aantrekkelijk design
- Gevoeliger voor bacteriën