Kersttulband

Nog een geliefde lekkernij tijdens Kerstmis is de tulband. Van deze heerlijke cake zijn er ontzettend veel varianten te vinden, met of zonder ingrediënten die toegevoegd zijn aan het deeg. Wij zullen een recept delen voor een kersttulband met rozijnen erin. Met dit recept kun je 16 mensen voorzien van deze gezellige kerst traktatie.

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram blanke rozijnen
  • 100 gram sukade
  • 4 middelgrote eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eetlepels poedersuiker

Benodigdheden

Zelf aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op  175 °C.

  2. Pak er een mengkom bij en doe de rozijnen en sukade erin.

  3. Doe 1 of 2 eetlepels bakmeel bij deze ingrediënten en schep ze om.

  4. Pak er een andere mengkom bij en zeef het bakmeel boven deze kom

  5. Klop in een beslagkom de boter, basterdsuiker en vanillesuiker tot een romige massa. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

  6. Klop de eieren een voor een door dit beslag.

  7. Voeg het zelfrijzend bakmeel geleidelijk toe en spatel het erdoorheen. Het beste is om het in 3 of 4 delen te doen.

  8. Spatel de rozijnen en sukade er ook doorheen.

  9. Vervolgens doe je het beslag in de tulbandvorm, zorg ervoor dat de bovenkant gladgestreken is.

  10. De tulbandvorm kan nu in de oven voor ongeveer een uur. Controleer tussendoor met een satéprikker of tulband al klaar is. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is het goed.

  11. Neem de tulband uit de oven en laat het nog 10 minuten afkoelen in de vorm.

  12. Zodra de tulband afgekoeld is, maak je de rand van de tulband los met je vingers.

  13. Leg het rooster op de bovenkant van de vorm en keer het om, zodat de tulband uit de vorm en op het rooster terechtkomt.

  14. Laat de tulband nu volledig afkoelen.

  15. Voordat je de tulband serveert, kan je er nog poedersuiker overheen doen, maar ook takjes rozemarijn, glazuur of rode besjes.