De beste Tulband bakvorm van 2024

De geur van een versgebakken cake... Wie houdt er niet van! Om de soorten cakes af te wisselen is het leuk om eens te variëren met een andere vorm, zoals de tulband vorm. Deze is net wat chiquer op tafel dan een rechthoekige cakevorm. Bak hem goudbruin, bestrooi hem met wat poedersuiker en smullen maar! Maar... Welke vorm heb je nou nodig voor de ideale tulband?

Omdat er zoveel soorten bakvormen zijn, kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet weet welke je moet aanschaffen. Daarom hebben wij de 5 beste Tulband bakvormen voor je uitgezocht en hier voor je in een top 5 geplaatst.

Onze Top 3

Onze favoriet

Maak een heerlijke tulband met deze tulbandvorm van Patisse! De tulbandvorm heeft een diameter van 22 cm en het beschikt over een anti-aanbaklaag, waardoor de tulband er makkelijk uitgehaald kan worden en de vorm eenvoudig is schoon te maken.

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Duurzaamheid

2e beste keuze

De Swirl Bundt Pan van Nordic Ware Met deze bakvorm bak je de zeer bekende, swirling / draaiende tulband! De vorm doet denken aan vers gesponnen kandijsuiker of een perfecte toef slagroom. Heel neutraal en voor iedere gelegenheid te gebruiken.

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Duurzaamheid

3e beste keuze

Je cake is altijd in vorm met deze Sareva siliconen tulbandvorm! Dit rode keukenhulpje is gemaakt van siliconen. Het bevat een natuurlijke anti-aanbaklaag waardoor je cake niet aan de vorm blijft kleven. 

 

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Duurzaamheid

Op deze pagina:

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Startmetbakken.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

De beste Tulband bakvorm

De beste Tulband bakvorm volgens onze onderzoeken en testen is de Patisse Tulbandvorm - Antraciet Staal - Ø22

#1
Patisse Tulbandvorm - Antraciet Staal - Ø22 cm

Maak een heerlijke tulband met deze tulbandvorm van Patisse! De tulbandvorm heeft een diameter van 22 cm en het beschikt over een anti-aanbaklaag, waardoor de tulband er makkelijk uitgehaald kan worden en de vorm eenvoudig is schoon te maken.

Eigenschappen

  • Kleur: antraciet
  • Diameter: 22 cm
  • Materiaal: staal
  • Vaatwasserbestendig: nee

Voordelen

  • Duurzaam: de vorm is gemaakt van staal wat lang meegaat! Het zal niet vervormen of beschadigen
  • Uitstekende warmtegeleiding: Staal staat bekend om de goede warmtegeleiding, dus je cake zal gelijkmatig gebakken worden.
  • Multifunctioneel: Even geen zin in cake? Hier kun je ook een heerlijke pudding in maken.

Eigen ervaring

Wat meteen opvalt is de mooie antraciete afwerking van de tulband vorm. Doordat hij gemaakt is van staal heeft hij een stevige uitstraling en voelt kwalitatief aan. Het bakken was erg simpel, de cake werd mooi gelijkmatig bruin en kwam na goed invetten moeiteloos uit de vorm. Na het gebruik even afspoelen met wat sop en warm water, goed afdrogen en hij is weer klaar voor gebruik!

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Tulband Bakvorm - Swirl Bundt Pan - Nordic Ware | Premier Gold

De Swirl Bundt Pan van Nordic Ware Met deze bakvorm bak je de zeer bekende, swirling of draaiende tulband! De vorm doet denken aan vers gesponnen kandijsuiker of een perfecte toef slagroom. Heel neutraal en voor iedere gelegenheid te gebruiken. De cake is mooi te decoreren met wat poedersuiker en vers fruit. Wat dacht je bijvoorbeeld van rood fruit en blauwe bessen, met takje rode aalbessen die meegaan in de golven van de cake. Afmaken met wat poedersuiker en de eyecatcher kan op tafel. Ook kun je glazuur gebruiken, deze zal mooi meegaan in de vorm van de cake en geeft direct een extra dimensie.

Eigenschappen

  • Met antiaanbaklaag zodat cakes gemakkelijk lossen
  • Prachtige vormgeving, bijna zonde om ze in de kast te bewaren
  • Gemaakt van gietaluminium

Voordelen

  • De cake heeft dankzij de bakvorm, na het bakken, niet veel meer nodig voor een WAUW effect
  • Ovenbestendig tot 200°C
  • Levenslange garantie
  • Inhoud van 10 cups, oftewel 2.3 liter

Nadeel

Wij raden af om de bakvormen in de vaatwasser te reinigen. Dit gaat snel en gemakkelijk met de hand en zo kun je nog langer genieten van de bakvorm.

Eigen ervaring

Wat is dit een mooie tulband vorm! De vormgeving van dit merk is al een plaatje op zich. En de vorm is net even anders dan de bekende tulbanden. Het bakken ging erg gemakkelijk, even invetten, de vorm 2/3 vullen en in de oven! Daarna kun je hem gemakkelijk versieren met poedersuiker of vruchtjes en je hebt voor meerdere personen iets lekker voor bij de koffie! Het grote pluspunt vind ik echt dat het materiaal van de Nordic Ware tulbandvorm gegoten gietaluminium is, dit heeft een lange levensduur en kan tegen een stootje.

Nordic ware wordt al sinds 1946 gemaakt in Amerika, het merk bestaat al jaren en is zoals nordic ware zelf zegt onverwoestbaar! 

Review

"Cake komt er soepel uit"

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Sareva Tulband Bakvorm - Siliconen - ø 22 cm

Je cake is altijd in vorm met deze Sareva siliconen tulbandvorm! Dit rode keukenhulpje is gemaakt van siliconen. Het bevat een natuurlijke anti-aanbaklaag waardoor je cake niet aan de vorm blijft kleven. 

Eigenschappen

  • Merk - Sareva
  • Kleur - Rood
  • Vorm - Rond
  • Materiaal - Siliconen

Voordelen

  • Natuurlijke anti-aanbaklaag: Het bevat een natuurlijke anti-aanbaklaag waardoor je cake niet aan de vorm blijft kleven.
  • Veelzijdig in gebruik: Hij is goed voor zo'n 15 dunne plakjes cake. De vorm is te gebruiken voor temperaturen van -40 tot 260 graden.
  • Gemakkelijk schoon te maken: De Sareva siliconen tulbandvorm is voedselveilig en kan gewoon in de vaatwasser.

Nadeel

Siliconen is flexibel en kan buigen, vooral als het gevuld is met zwaar beslag of deeg (bv brooddeeg). Dit kan het iets lastiger maken om de gevulde vorm in de oven te plaatsen en eruit te halen zonder te knoeien.

Eigen ervaring

Wat het fijne aan een siliconen tulband vorm is, is dat je hem niet hoeft in te vetten voor gebruik. De cake komt er na het bakken gemakkelijk uit, even afwassen met warm water, goed afdrogen en hij is klaar voor de volgende lekkernij!

Review

" Een prima bakvorm, geen poespas, doet gewoon zijn werk "

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Le Creuset Bakvorm Patiliss - voor 12 Mini-tulbanden - 40 x 30 cm

Le Creuset bakvorm voor 12 mini-tulbanden Met deze schattige Le Creuset Bakvorm voor 12 mini tulbanden maak jij de lekkerste zoete en hartige verrassingen. De bakvorm verspreidt de warmte gelijkmatig en de antiaanbaklaag zorgt ervoor dat het eten eenvoudig loskomt. Hij is ontworpen om briljante bakresultaten te leveren.

Eigenschappen

  • Merk - Le Creuset
  • Kleur - Zwart
  • Vorm - Rond
  • Materiaal - Siliconen

Voordelen

  • Duurzaamheid en kwaliteit: Le Creuset staat bekend om zijn hoogwaardige bakproducten, en deze bakvorm is geen uitzondering. Het is gemaakt van duurzaam materiaal dat lang meegaat en bestand is tegen slijtage.
  • Anti-aanbaklaag: Een groot voordeel van de Le Creuset Bakvorm Patiliss is de hoogwaardige anti-aanbaklaag. Hierdoor komen je mini-tulbanden gemakkelijk uit de vorm zonder aan de wanden te kleven
  • Veelzijdigheid: Met deze bakvorm kun je maar liefst 12 mini-tulbanden tegelijkertijd bakken, wat handig is als je voor een groep wilt bakken of als je meerdere traktaties wilt maken voor speciale gelegenheden. Zoveel mensen, zoveel wensen.

Nadeel

Le Creuset is een bekend merk wat staat voor kwaliteit. Daar hangt wel vaak een bepaalde prijs aan vast. Dit kan een drempel voor sommige mensen zijn.

Eigen ervaring

Voor het kinderfeestje van mijn zoon in de winter, hadden we het idee om zelf cakejes te gaan versieren. En dat is prima gelukt met deze set van 12 mini tulbanden. Ieder kindje een eigen tulbandje, glazuur gemaakt en sprinkels gekocht en ze hebben allemaal de middag van hun leven gehad. Het bakken ging goed, het versieren ook, en de vorm was zo afgewassen en weer klaar voor ons volgende avontuur!

Review

"Super leuk om cakejes te maken"

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Tulband bakvorm Blossom - Nordic Ware

Tulband bakvorm "Blossom" van Nordic Ware. Zware gegoten aluminium vorm met non-stick laag, voor het maken van een prachtige tulband in de vorm van een bloem. De bakvormen van Nordic Ware bieden een geweldige bakprestatie. De bakvorm bakt zeer gelijkmatig, en de cake laat goed los dankzij de anti-aanbaklaag.

Eigenschappen

Merk - Nordic Ware

Kleur - Grijs

Vorm - Rond

Materiaal - Aluminium

Voordelen

  • Het mooie design maakt dat je een ware creatie op tafel zet
  • Anti-aanbaklaag voorkomt dat de cake blijft plakken in de vorm

Nadeel

Niet geschikt voor de vaatwasmachine en de prijs kan een struikelblok zijn.

Eigen ervaring

Deze wederom prachtige creatie van Nordic Ware blijft gewoon een mooie aanvulling op je bakartikelen. Prima te gebruiken, goed invetten, bakken en klaar! Even door een sopje halen en hij is weer als nieuw.

Review

"Toegegeven, de Nordic Ware bakvormen zijn prijzig. Maar je krijgt absoluut waar voor je geld. Bakken gaan voortreffelijk, de cake komt prachtig en strak uit de vorm, gelijkmatig gebruind en gegaard. En daar doe je tenslotte al die moeite voor. Dankzij de coating maakt de vorm gemakkelijk schoon. De vormen zijn stapelbaar en dat scheelt kastruimte."

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een tulband bakvorm?

Een tulband bakvorm is een specifiek type bakvorm dat gebruikt wordt om voornamelijk cakes te maken. De vorm van de tulband is iconisch dankzij het gat in het midden van de ronde vorm. Dit gat zorgt ervoor dat de hitte gelijkmatig verdeeld wordt tijdens het bakken. Tulband bakvormen zijn er in verschillende maten en van allerlei materialen, zoals metaal, siliconen en glas. Bij thuisbakkers is deze bakvorm populair dankzij de prachtig gevormde cakes die ermee gemaakt kunnen worden.

Waarom zou je een tulband bakvorm kopen? 

Als je graag creatief bezig bent in de keuken dan kan de tulband bakvorm een waardevolle aanvulling zijn. Hieronder vind je enkele redenen waarom je er een bakvorm aan zou kunnen schaffen:

  • Mooie uitstraling: Tulbandcakes hebben een elegante uitstraling. Het ziet er niet alleen smakelijk uit, maar de cake is ook visueel aantrekkelijk. Dit maakt ze ideaal om te bereiden en te serveren aan gasten bij speciale gelegenheden.
  • Creativiteit: Als je graag decoreert met je baksels, is het kopen van een tulband vorm ideaal. Nadat de tulband gebakken is, kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan door te decoreren met glazuur, bessen of eetbare bloemen.
  • Variatie: De tulband bakvorm wordt voornamelijk geassocieerd met het bereiden van cakes, maar je kan er nog veel meer mee. Je kan er ook brood, taart of andere lekkernijen meemaken.
  • Gelijkmatige verwarming: Het gat in het midden van de bakvorm zorgt ervoor dat de hitte gelijkmatig verdeeld wordt tijdens het bakken. Hierdoor gaart je cake gelijkmatig.
  • Esthetische waarde: Deze tulband bakvorm is ideaal als je graag op social media deelt wat je bakt, of dit nu professioneel of als hobby is. De ronde vorm en het patroon maken het een mooi plaatje om te delen met de wereld.

Tulband bakvorm kopen? Houd hier rekening mee 

Als je overweegt om een tulband bakvorm te kopen, zijn er een aantal overwegingen waar je rekening mee kan houden:

Materiaal

Voor het beste resultaat kan je het beste kiezen voor een tulband bakvorm van aluminium of staal. Deze materialen zorgen voor gelijkmatige hitte verspreiding en de tulband is gemakkelijk uit de vorm te halen. Je kan ook kiezen voor een tulbandvorm van siliconen, maar er is een kans dat deze minder goed geleidelijk verwarmen en er vervolgens minder mooi uit komen te zien.

Versiering

Bedenk van tevoren hoe je wilt dat de tulband er uiteindelijk uit komt te zien, want tulband bakvormen zijn er in verschillende variaties. Je hebt simpele ontwerpen, maar ook ingewikkeldere ontwerpen die gedecoreerde randen hebben met reliëf motieven. Houd ook in je achterhoofd dat een tulband bakvorm met meer naden het lastiger kan maken om de cake na het bakken eruit te halen.

Afmeting

Tulband bakvorm zijn te vinden in verschillende maten, van mini tulband vormen tot extra grote vormen van 25 tot 30 centimeter. Denk dus op voorhand goed na welke vorm en voor hoeveel mensen jij van plan bent om de cake te maken.

Anti-aanbaklaag

Om efficiënt aan de slag te kunnen gaan, is het slim om een tulband bakvorm aan te schaffen met een goede anti-aanbaklaag. Hiermee minimaliseer je de kans op het vastplakken en verpesten van de cake wanneer je het uit de vorm haalt. Houd er wel erg in dat je de bakvorm in moet vetten met boter van tevoren.

Reviews en prijs

Het kan nooit kwaad om reviews te lezen, zodat je inzicht krijgt in de eigenschappen en gebruikerservaring van mensen. Er wordt genoeg op het internet aangeboden, maar niet alle materialen of de kwaliteit ervan is goed. De prijzen van een tulband bakvorm variëren tussen de € 10 tot € 60, afhankelijk van de kwaliteit en functionaliteit.

Welke verschillende soorten tulband bakvormen zijn er?

Je hebt tulband bakvormen in allerlei soorten, maten en materialen, zodat er voor iedere bakker wel een goede keuze bij zit. Hieronder beschrijven we de meest populaire tulband bakvormen: 

Traditionele metalen tulband bakvormen

Deze tulband bakvorm is over het algemeen van aluminium of staal gemaakt. Ze zijn populair en geliefd vanwege de gelijkmatige warmtegeleiding. Ze zijn te verkrijgen in verschillende maten en ontwerpen, met eenvoudige of een meer gedetailleerd uiterlijk.

Siliconen tulband bakvormen

Siliconen bakvormen zijn flexibel en ze hebben een natuurlijke anti-aanbaklaag. Ze kunnen er daarentegen wel voor zorgen dat een cake minder gelijkmatig bruin wordt. Dankzij de anti-aanbaklaag zijn ze echter wel eenvoudig te onderhouden, met dank aan de anti-aanbaklaag. 

Mini tulband bakvormen

Je hebt ook een kleine versie van de traditionele tulbandvorm. Deze zijn ideaal voor het maken van individuele porties of om te oefenen met verschillende smaken of decoraties.

Grote tulband bakvormen

Deze tulband bakvormen variëren in diameter van 25-30 centimeter en zijn ideaal als je een tulband wilt maken voor een groter gezelschap. Ze zijn geschikt voor allerlei soorten gerechten, van fruitcakes tot gevuld brood.

Decoratieve tulband bakvormen

Decoratieve tulband bakvormen maken je gebak aantrekkelijker. Deze vormen zijn voorzien van complexe ontwerpen en reliëfpatronen, waardoor ze er prachtig uitzien. Deze bakvormen maken je creaties beter, of je nu voor een speciale gelegenheid bakt of gewoon om indruk te maken.

Non-stick tulband bakvormen

Deze vormen zijn voorzien van een antiaanbaklaag om ervoor te zorgen dat de cake gemakkelijk uit de vorm komt en om het schoonmaken te vergemakkelijken. 

Hoe gebruik je een tulband bakvorm? 

Begin met het voorverwarmen van de oven volgens het recept. Daarna vet je de tulband in met boter of olie om te voorkomen dat de cake na het bakken aan de vorm blijft kleven. Zorg ervoor dat je de naden ook invet, dit kan eventueel met een bakkwast gedaan worden. Vervolgens strooi je bloem of meel in de ingevette vorm. Draai en kantel de vorm vervolgens om het gelijkmatig te verdelen en om overig bloem of meel eruit te laten vallen. Bloem of meel zorgt ervoor dat de cake gemakkelijk uit zijn vorm kan glijden na het bakken. Nu kan je de bakvorm voor 2/3 vullen met je beslag. Hierdoor heb je nog ruimte over zodat de cake kan rijzen en niet over de rand heen stroomt.

De tulband kan vervolgens in de oven geplaatst worden. Zodra de cake bijna klaar is, kan je een satéprikker gebruiken om te kijken of het al gaar is. Steek de prikker erin, zodra er nog deeg aan de prikker zit, kan de cake nog wat langer bakken. Als de tulband klaar is, haal je het uit de oven en laat je de cake afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de cake steviger wordt en makkelijker uit de vorm te halen is. Je kunt de tulband makkelijk uit de vorm halen door een taartrooster boven de tulband te plaatsen en het vervolgens om te draaien. Wil het er niet gelijk uitkomen? Tik dan voorzichtig op de onderkant of gebruik een mes om de cake los te maken. Nu de tulband uit de vorm is, is het belangrijk dat je het nog meer af laat koelen voordat je het serveert of decoreert.

Schoonmaken tulband bakvorm

Nadat je klaar bent met bakken is het tijd om schoon te maken. Maak de tulband bakvorm bij voorkeur schoon als het nog warm is, want vastgeplakte resten komen dan makkelijker los. Indien de resten niet makkelijk los komen, kan je de vorm een aantal uur laten weken in warm water. De restanten zouden dan vanzelf los moeten laten. Voor een siliconen tulband bakvorm is er een andere aanpak nodig. Vul een pan met water en doe er een scheut schoonmaakazijn bij. Kook de bakvorm een paar minuten in dit mengsel. Haal dan de tulband bakvorm uit de pan en spoel het onder de kraan af.

Hoe bak je de mooiste Tulband cakes?

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn tulbandcake gaar is?

Om te bepalen of je overheerlijke tulbancake gaar is heb je een aantal dingen hoe je dat kunt meten:

Om te bepalen of je tulbandcake gaar is, kun je de volgende stappen volgen:

Gebruik een prikker of tandenstoker: Steel een schone sateprikker voorzichtig in de cake. Komt de prikker er schoon uit, dan weet je dat je tulband gaar is.

Let op de kleur: De cake moet een mooie goudbruine kleur hebben, meestal is hij dan gaar. Als de bovenkant te snel bruin wordt voordat de binnenkant gaar is, kun je een stuk aluminiumfolie losjes over de cake leggen om verder bruinen te voorkomen terwijl de binnenkant blijft garen.

Kijk naar de textuur: Als je voorzichtig op het oppervlak van de cake drukt, moet deze veerkrachtig aanvoelen en terugveren. Als de cake inzakt wanneer je erop drukt, is hij waarschijnlijk nog niet gaar.

Gebruik een thermometer: Je kunt ook een keukenthermometer in het midden van de cake steken. De interne temperatuur van een goed gegaarde cake moet ongeveer 90-95 graden Celsius zijn.

En als laatste... Ruik je de cake? Dan is hij meestal (bijna) gaar!

Hoe haal ik de tulbandcake uit de vorm zonder dat deze breekt?

Laat de cake altijd eerst een minuut of 10 afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Plaats een schone, platte serveerschaal of bord op de bovenkant van de tulbandvorm. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om de hele cake op te vangen. Houd de vorm en de schaal samen stevig vast en kantel ze voorzichtig om, zodat de cake op de schaal valt. Soms moet je een paar zachte tikken op de onderkant van de vorm geven om te helpen bij het lossen. Nadat de cake op de schaal is gevallen, til je voorzichtig de vorm weg. Als de cake goed is gebakken en de anti-aanbaklaag van de vorm goed is onderhouden, zou de cake soepel moeten loskomen. Je kunt de vorm er weer overheen schuiven om uitdrogen te voorkomen. 

Hoe moet ik mijn tulband bakvorm invetten?

Het invetten van een tulbandvorm is een belangrijke stap om plakken aan de vorm te voorkomen. Je kunt plantaardige olie, gesmolten boter of bakspray gebruiken om de bakvorm in te vetten. Boter voegt een beetje extra smaak toe, maar olie of bakspray zijn handiger en kunnen gelijkmatiger worden aangebracht. Je kunt wat boter smelten en de vorm met een kwastje invetten. Zorg dat het vooral in de gleuven van de tulband zit. Gebruik niet teveel boter om overheersing in smaak te voorkomen.Optioneel is nog om over de boter of olie een laagje bloem of cacao te strooien. Hierna kun je je beslag in de vorm gieten.

Hoe groot is een standaard tulband bakvorm?

Een standaard tulband bakvorm heeft meestal een inhoud van ongeveer 10 tot 12 kopjes (ongeveer 2,4 tot 2,8 liter) en heeft een diameter van ongeveer 23 tot 25 cm. Dit kan echter variëren, afhankelijk van het specifieke model.

Kan Cakemix in een tulbandvorm?

Zeker! Dit is perfect om te gebruiken. Volg de aanwijzingen op het pak voor het beste resultaat.

Kan een tulband in de diepvries?

Je kunt een tulband cake invriezen. Het invriezen kan de kwaliteit van de tulband iets verminderen doordat tijdens het ontdooien vocht vrijkomt, waardoor de tulband mogelijk wat vochtiger wordt. Als je van plan bent de tulband te serveren, is het aan te raden om deze vóór het ontdooien uit de plasticfolie en de diepvrieszak te halen. Dit voorkomt dat de tulband door het vrijgekomen vocht aan het verpakkingsmateriaal gaat plakken.

Onze favoriet

Maak een heerlijke tulband met deze tulbandvorm van Patisse! De tulbandvorm heeft een diameter van 22 cm en het beschikt over een anti-aanbaklaag, waardoor de tulband er makkelijk uitgehaald kan worden en de vorm eenvoudig is schoon te maken. Productkenmerken: Kleur: antraciet Diameter: 22 cm Materiaal: staal Vaatwasserbestendig: nee

Beste prijs op BOL.com