Wat is een siliconen spatel?
Hoewel een spatel een simpel item lijkt, is het ontzettend veelzijdig en ook onmisbaar in iedere keuken. Een siliconen spatel is een keukengerei gemaakt van siliconenrubber, een soepel en hittebestendig materiaal. Deze spatels zijn ontworpen om te helpen bij verschillende activiteiten tijdens koken of bakken, zoals het mengen van ingrediënten, gladstrijken van deeg of het omdraaien van eten in de pan. De meeste siliconen spatels hebben een plat blad met een lichte buiging, waardoor je met gemak onder voedsel kan glijden en het kan verplaatsen in de pan. Daarnaast kan je ermee langs de randen van een pan of kom schrapen, om de laatste restjes eruit te krijgen.
Waarom zou je een siliconen spatel kopen?
Er zijn tal van voordelen om een siliconen spatel aan te schaffen, maar we zullen de belangrijkste voordelen toelichten.
Hittebestendigheid
Siliconen spatels zijn hittebestendig en ze kunnen gebruikt worden tot temperaturen van 260 graden Celsius. Echter, kan niet iedere siliconen spatel dit aan, dus lees wel goed de gebruikershandleiding van de fabrikant door! Dankzij de hittebestendigheid zijn ze ideaal voor het gebruik in hete pannen of ovens. Hierbij hoef je je geen zorgen te maken dat de spatel vervormt of smelt.
Veilig voor anti-aanbak
Siliconen spatels zijn zacht en flexibel, waardoor ze veilig gebruikt kunnen worden met anti-aanbakpannen of andere delicate materialen. Deze spatels zullen geen krassen of beschadigingen achterlaten.
Veelzijdigheid
Siliconen spatels zijn ontzettend veelzijdig, want je kan ze voor een brede diversiteit aan taken in de keuken inzetten. Denk hierbij aan roeren, schrapen, mengen, voedsel omdraaien of uit de pan halen. Je kan er allerlei taken mee uitvoeren en dankzij de verschillende groottes is er voor iedere taak de juiste siliconen spatel te vinden.
Gemakkelijk schoon te maken
Het materiaal siliconen heeft van zichzelf een anti-aanbaklaag, waardoor resten er niet snel aan zullen blijven plakken. Hierdoor is afwassen al een stuk eenvoudiger, maar het wordt nog makkelijker aangezien de meeste siliconen spatels vaatwasserbestendig zijn.
Duurzaamheid
Siliconen spatels zijn over het algemeen duurzaam en ze slijten ook niet zomaar. Ze behouden hun vorm en breken niet dankzij het soepele materiaal.
Siliconen spatel kopen? Hier moet je rekening mee houden
Indien je een siliconen spatel aan wilt schaffen, zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Met deze overwegingen in je achterhoofd maak je de juiste keuze voor een siliconen spatel die bij jouw wensen en doeleinden past.
Grootte en vorm
Siliconen spatels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en groottes, van kleine tot grote spatels. Kies een spatel die past bij het soort gerecht wat je het meest bereidt of wilt gaan bereiden. Een breder blad is bijvoorbeeld handig voor het omdraaien van groter voedsel, zoals vlees. Kleinere siliconen spatels kunnen weer goed van pas komen als je glazuur op een cupcake wilt verspreiden.
Hittebestendigheid
Controleer van tevoren tot welke temperatuur de siliconen spatel gebruikt kan worden. Hier zit namelijk verschil in, sommige spatels zijn te gebruiken tot 260 °C, terwijl er ook genoeg spatels zijn die tot een wat lagere temperatuur te gebruiken zijn. Dit kan je vaak terugvinden in de producteigenschappen op een website of de gebruikershandleiding van het product.
Kernmateriaal
Kies een spatel die een goede balans biedt tussen flexibiliteit en stevigheid. Je hebt namelijk verschillende soort kern materialen in een siliconen spatel, zoals roestvrij staal, glasvezel of nylon. Een roestvrijstalen kern is robuust, gaat lang mee en is bestand tegen corrosie. Deze spatels zijn ideaal om te gebruiken voor zwaardere taken, zoals het omdraaien van vlees of het roeren van een dik beslag. Een siliconen spatel met glasvezel kern is daarentegen licht van gewicht en vervormd niet. Dit kernmateriaal is het meest flexibel van de drie. Als laatste heb je de nylon kern, redelijk robuust en duurzaam. Echter, is dit materiaal minder stijf dan de andere materialen en vaak ook minder hittebestendig.
Kwaliteit van het siliconen
Er zijn heel veel siliconen spatels te vinden, maar ze zijn niet allemaal even goed. Zo heb je een spatel set van 5 stuks van het merk HI NATURE. Deze set is BPA-vrij, soepel, hittebestendig, vaatwasserbestendig en geschikt voor anti-aanbakpannen. Het is met name van belang dat je zoekt naar siliconen spatels die vrij zijn van schadelijke chemicaliën, zoals BPA.
Ergonomisch handvat
Het is ook van belang om een siliconen spatel aan te schaffen met een comfortabel handvat, waardoor je stevige grip hebt en de spatel aangenaam in de hand ligt. Dit is vooral fijn als je veel moet roeren of een lange kooksessie hebt.
Welke verschillende soorten siliconen spatels zijn er?
Siliconen spatels zijn in verschillende vormen en soorten te verkrijgen. Hieronder zullen we de meest verkochte spatels toelichten.
Platte siliconen opscheplepel
Deze opscheplepel heeft een brede en rechthoekige kop met een lichtgebogen rand aan de voorkant. Met deze lepel kan je beslag gelijkmatig verdelen of koekjesdeeg op een bakplaat scheppen.
Ronde siliconen opscheplepel
Deze opscheplepel heeft een ronde kop en een brede rand, waardoor je vloeistoffen of beslag makkelijk op kunt scheppen of in een bakvorm kunt doen.
Siliconen pannenlikker
Een siliconen pannenlikker heeft een plat blad met rechte randen. Hiermee kan je de laatste restjes uit een pan of kom schrapen, zoals deeg of beslag.
Solide siliconen spatel
Deze spatel heeft een brede, platte kop en een robuuste constructie. Met deze spatel kan je koekjes of brownies uit de vorm halen of serveren, doordat je de spatel er makkelijk onder kan schuiven.
Siliconen spatel met groeven
Deze spatel heeft ook weer een brede en platte kop, maar dan met groeven of inkepingen erin. Deze groeven zorgen ervoor dat overtollige vloeistoffen of vetten niet aan je product of op je bord terechtkomen.
Siliconen pannenkoekspatel
Deze spatel heeft een smal en recht blad en is ideaal voor taken zoals het omdraaien van dunne pannenkoeken of om glazuur op cupcakes te smeren.
Naast de verschillende soorten spatels, heb je ook nog verschillende formaten siliconen spatels: groot, middel en klein. Hieronder leggen we je hier wat meer over uit.
- Grote siliconen spatels: Deze spatels hebben een breed en plat blad, waardoor je er ingrediënten mee om kunt draaien. De brede kop biedt extra steun, wat ideaal is voor delicate gerechten. Daarnaast zijn ze handig om ingrediënten te roeren of mengen, zelfs in grotere hoeveelheden. Bovendien zorgt het flexibele materiaal ervoor dat de spatel niet buigt of breekt, ondanks dat je kracht zet.
- Middelgrote siliconen spatels: Deze spatel heeft een smaller en licht gebogen blad, waardoor ze ideaal zijn voor het uitschrapen van pannen of het roeren in beslag of sauzen. Voor het omdraaien van grotere gerechten in een pan, is deze spatel minder geschikt, maar het zou alsnog kunnen.
- Kleine siliconen spatels: Deze spatels zijn klein en smal, waardoor ze geschikt zijn voor nauwkeurige taken in de keuken. Denk hierbij aan glazuur op een cupcake doen of de laatste inhoud uit een pot halen.
Wat is beter? Een houten spatel of een siliconen spatel?
Inmiddels ken je de voordelen van siliconen spatels en waar je op moeten letten als je ze koopt, maar nu zullen we de vraag beantwoorden hoe siliconen spatels zich tot traditionele houten spatels verhouden. Beide materialen hebben voor- en nadelen en hieronder geven we je een korte vergelijking.
Siliconen spatels
Voordelen
- Flexibiliteit: Deze spatels zijn soepel, maar bieden ook stevigheid afhankelijk van het kernmateriaal. Je kan de spatel gebruiken met delicate voeding zonder dat het scheurt of bijvoorbeeld om slagroom te mengen met mascarpone.
- Hittebestendig: Siliconen spatels kunnen tegen hoge temperaturen, soms wel tot 260 graden Celsius, zonder dat ze smelten of vervormen.
- Hygiënisch: Siliconen is niet-poreus en neemt geen geur of smaak op. Daarnaast zijn ze makkelijk schoon te maken en vaak ook vaatwasmachinebestendig.
- Geschikt voor anti-aanbak: Het siliconen materiaal is zacht en laat geen krassen of beschadigingen achter in pannen met een antiaanbaklaag.
Nadelen
- Minder stevig: Siliconen is flexibel en ook redelijk stevig, maar het zou wel beschadigd kunnen worden als je het gebruikt in combinatie met scherpe materialen.
- Mogelijk minder duurzaam: Er zijn ontzettend veel slechte kwaliteit siliconen spatels te vinden, deze kunnen makkelijker buigen of breken en gaan minder lang mee.
Houten spatels
Voordelen
- Niet-reactief: Houten spatels reageren niet op zure ingrediënten en je krijgt dus geen metaalsmaak als je kookt of bakt met dit soort ingrediënten.
- Hittebestendig: Houten spatels zijn goed bestand tegen hitte en ze zullen niet smelten zodra ze in contact komen met een heet oppervlak.
- Milieuvriendelijk: Houten spatels zijn milieuvriendelijk, aangezien ze van een hernieuwbare grondstof gemaakt zijn.
Nadelen
- Minder flexibel: Houten spatels zijn redelijk stijf, waardoor het minder geschikt is voor het gebruik met delicate gerechten of ingrediënten.
- Neemt geur of smaak op: Hout kan de neiging hebben om geuren of smaken op te nemen, waardoor je deze in een ander gerecht ineens weer kunt proeven.
Welk materiaal er uiteindelijk het beste is, is afhankelijk van waarvoor je de spatel gebruikt en de persoonlijke voorkeuren. Qua flexibiliteit kan je beter kiezen voor een siliconen spatel, maar voor het willen omdraaien van zwaardere ingrediënten, is een houten spatel beter. Als duurzaamheid belangrijk is voor je, kan je het beste kiezen voor een houten spatel. Als laatste kan je voor gebruiksgemak beter kiezen voor siliconen, aangezien deze spatel in de vaatwasser mag en flexibel is. Beide materialen zijn uiteindelijk waardevol en goed te gebruiken in de keuken.