Wat is een springvorm 20 cm?
Een 20 cm springvorm, dus een springvorm met een diameter van 20 cm, is bakgerei wat gebruikt kan worden voor creaties zoals taarten, cakes en quiches. Deze vorm bestaat uit twee onderdelen: een platte bodem en een verwijderbare rand. Het sluiten van de springvorm doe je met een sluitclip die op de zijkant van de vorm zit. Doordat je de zijkant van de bodem los kunt maken, is het eenvoudig om gebak uit de springvorm te halen. Dit is met name ideaal voor delicaat gebak.
Waarom zou je een 20 cm springvorm kopen?
Springvormen zijn een goede aanvulling voor je bak gereedschap, maar waarom je precies een springvorm aan zou schaffen, leggen we hieronder uit.
Perfecte portie beheer
Een springvorm van 20 cm is perfect voor het bereiden van gebak in juiste porties. Het is geschikt voor een gezelschap van 6 tot 8 personen, waardoor je op eenvoudige wijze de juiste hoeveelheid gebak kan serveren, zonder een overschot over te houden.
Veelzijdigheid in recepten
De springvorm met een diameter van 20 centimeter is geschikt voor een breed scala aan recepten. Of je nu een cake, cheesecake of appeltaart wilt maken, de 20 cm springvorm biedt veelzijdigheid in de keuken.
Geschikt voor kleinere huishoudens
Met deze 20 cm springvorm maak je recepten die geschikt zijn voor een klein gezelschap, maar ook voor je gezin. Indien je alsnog iets overhoudt, kan je het altijd invriezen en op een later moment ontdooien en opeten.
Ruimtebesparend
De springvorm met een diameter van 20 centimeter is compact en neemt niet veel ruimte in beslag zodra je de vorm opbergt.
Bakresultaten
De springvorm van 20 cm is te verkrijgen in verschillende materialen, ongeacht het materiaal verdeelt deze vorm warmte gelijkmatig. Hierdoor krijg je gebak met de juiste textuur en smaak.
Geschikt voor beginnende bakkers
Indien je meer wilt leren omtrent bakken, is de 20 cm springvorm ideaal om mee te oefenen, dankzij de beheersbare grootte. Het stelt je in staat om te oefenen met basistechnieken, voordat je overstapt naar een grotere bakvorm.
20 cm springvorm kopen? Hier moet je rekening mee houden
Als je overweegt om een springvorm aan te schaffen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Hetgeen waar je rekening mee moet houden lichten we hieronder toe.
Diepte van springvorm
Naast de diameter van een springvorm is de diepte ook van belang. Overweeg van tevoren waarvoor je de vorm wilt gebruiken. Een diepere springvorm is bijvoorbeeld handig voor een taart met veel vulling.
Anti-aanbaklaag
Overweeg om een springvorm aan te schaffen die een anti-aanbaklaag heeft. Deze laag zorgt ervoor dat het gebak er na het bakken makkelijker uitkomt. Ook blijven er minder tot geen resten plakken aan de vorm, waardoor het schoonmaken achteraf ook eenvoudiger is.
Materiaal en duurzaamheid
Springvormen zijn te vinden in allerlei materialen, waarvan ieder materiaal voor- en nadelen heeft. Welke springvorm van 20 centimeter het beste bij je recept past, is voornamelijk een persoonlijke keuze.
Onderhoud en reiniging
Lees van tevoren de gebruikershandleiding van de fabrikant door om erachter te komen hoe je de 20 cm springvorm reinigt. Sommige vormen mogen in de vaatwasser, waardoor je efficiënt schoon kunt maken, maar dit mag niet bij alle vormen. Let hier dus goed op.
Prijs en budget
20 cm springvormen zijn te vinden in allerlei prijscategorieën. Indien je van plan bent om de vorm regelmatig te gebruiken, kan het slim zijn om te investeren in een springvorm van 20 cm die van hoge kwaliteit is. De prijs van deze vorm kan dan ook duurder zijn, maar ze gaan wel langer mee en zijn van hoogwaardige kwaliteit.
Merk en kwaliteit
Springvormen zijn te vinden van allerlei bekende merken, zoals Kaiser. Overweeg om een springvorm aan te schaffen van een merk dat bekendstaat wegens hun kwaliteit en duurzaamheid.
Welke verschillende soorten springvormen van 20 cm zijn er?
Er zijn diverse springvormen met een diameter van 20 centimeter variërend in materiaal. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende 20 cm springvormen.
Aluminium springvorm
Aluminium springvormen zijn licht van gewicht en ze geleiden hitte uitstekend. Hierdoor wordt je gebak gelijkmatig gebakken. Bovendien gaat deze vorm lang mee en is het bestand tegen roest.
Keramische springvorm
Keramische springvormen zijn esthetisch aantrekkelijk en daardoor ideaal om het gebak in te serveren. Nog een voordeel is dat deze springvorm warmte goed vasthoudt en geen geur of smaak opneemt. Bovendien is deze vorm bestand tegen hoge temperaturen.
Roestvrij stalen springvorm
Springvormen die gemaakt zijn van roestvrij staal gaan lang mee en zijn bestand tegen roest. Ze bieden goede warmtegeleiding, waardoor je gebak gelijkmatig gaart. Bovendien zijn sommige roestvrij stalen springvormen vaatwasserbestendig.
Siliconen springvorm
Hoewel er niet veel siliconen springvormen zijn, zijn ze het benoemen wel waard. Deze vorm heeft in plaats van een scharnier, drukknopen op de zijkanten, waardoor je de springvorm met gemak open kan maken. Deze 20 cm springvormen zijn meestal vaatwasserbestendig en ideaal als je een delicate lekkernij wilt maken.
Stalen springvorm
Stalen springvormen zijn robuust en gaan lang mee. Het materiaal kan hitte goed aan en ze behouden de vorm goed. Deze springvormen zijn perfect voor het bakken van taarten met een knapperige korst.
Voor hoeveel personen is een springvorm van 20 cm?
Een springvorm van 20 centimeter is ideaal voor het bakken van lekkernijen die bedoeld zijn voor een middelmatig gezelschap. Afhankelijk van het soort gebak dat je maakt, het recept dat je volgt en de portiegrootte, kan je je lekkernijen delen met 6 tot 8 personen. Je kan er ook voor kiezen om meerdere taarten te maken met deze springvorm, waardoor je bezoek opties heeft uit een variatie van lekkernijen.
Ander soort of maat nodig?
Ben je op zoek naar een andere maat of wil je iets anders lekkers maken? Bekijk ook eens onze andere maten: