Wat is een springvorm?
Een springvorm is een bakvorm die bestaat uit 2 onderdelen: een platte bodem en een hoge, verwijderbare ring. Op de zijkant van de springvorm zit een clip waarmee je de bodem los kunt halen van de ringvorm. Deze vorm wordt gebruikt voor het maken van taarten, cakes, quiches en andere lekkernijen.
Waar komt de naam "springvorm" vandaan? Deze naam komt van het feit dat de ring van de vorm omhoog kan worden gesprongen om de zijkanten van het baksel makkelijk te verwijderen, zonder dat je je creatie beschadigt. Met name voor delicaat gebak is deze vorm handig.
Springvormen zijn voornamelijk gemaakt van roestvrij staal, metaal en kunststof, maar je hebt ze ook van andere materialen zoals siliconen. Ook zijn deze vormen te verkrijgen in verschillende maten en bakvormen. Bovendien zijn de springvormen ook te verkrijgen in sets, waarbij je verschillende maten springvormen in 1 set hebt.
Waarom zou je een springvorm kopen?
Welke voordelen een springvorm kan bieden lichten we hieronder toe:
Perfecte vorm en eenvoudige verwijdering
Een springvorm zorgt ervoor dat je gelijkmatig gebak kunt maken. Dankzij het veersysteem en de verwijderbare rand van de springvorm, kan je de creatie met gemak uit de vorm halen. Door dit systeem, heb je minder kans om je gebak te beschadigen.
Geschikt voor diverse bak creaties
Deze springvorm is te vinden in allerlei vormen en groottes, waardoor je er een taart, quiche, cheesecake of iets anders mee kan maken.
Voorkomt lekken
De brede bodem van de springvorm zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over een lekkende vulling of lekkend deeg in de oven.
Springvorm kopen? Hier moet je rekening mee houden
Voordat je besluit welke springvorm je aan gaat schaffen, is het van belang om een aantal overwegingen in acht te nemen. De belangrijkste overwegingen hebben wij op een rijtje gezet voor je.
Grootte van de springvorm
De grootte van een springvorm is van belang bij het maken van een recept. Indien je een te grote of kleine springvorm hebt, kan je gerecht anders uitvallen dan verwacht. Kijk dus van tevoren welk formaat er in je recept staat of welk formaat je vaak verwacht te gaan gebruiken. Je hebt springvormen met een diameter van 12 centimeter, maar ook van 28 centimeter. Er zit een sterke variatie in, dus let hier goed op voordat je een springvorm aanschaft. Je zou kunnen kiezen voor een set van bakvormen, waar een variatie aan formaten in zit.
Materiaalgebruik
Springvormen zijn te verkrijgen in verschillende materialen, zoals staal, aluminium en siliconen. Ieder materiaal heeft voor- en nadelen. Het ene materiaal is beter in warmte geleiden dan de ander bijvoorbeeld. Welke eigenschappen van belang zijn om te bakken is grotendeels een persoonlijke keuze.
Anti-aanbaklaag
Hoewel een springvorm het makkelijker maakt om je lekkernij uit de vorm te halen, kan het nog steeds geen kwaad om te zoeken naar een springvorm met goede anti-aanbaklaag. Hiermee verklein je de kans nog meer op het mogelijk beschadigen van je gebak.

Welke verschillende soorten springvormen zijn er?
Springvormen zijn te vinden in verschillende vormen, groottes en materialen. Hieronder lichten we veelvoorkomende springvormen toe:
Ronde springvorm
De ronde springvorm is een van de meest gebruikte bakvormen, mede dankzij de veelzijdigheid en de verschillende formaten. Je kan het gebruiken voor het maken van een fruittaart of een koffiecake bijvoorbeeld.
Vierkante springvorm
Deze springvorm heeft vaak strakke hoeken, maar ook weleens met een ronding in de hoeken. Deze vorm is ook te verkrijgen in verschillende formaten en ook in sets van diverse formaten. Je kan in deze bakvorm brownies of vierkante taarten maken.
Hartvormige springvorm
Als je een keer voor een andere bakvorm wilt gaan dan het standaard rond of vierkant, dan is de hartvormige springvorm een leuke oplossing. Hiermee kan je mooie creaties maken voor speciale gelegenheden of om je liefde te uiten.
Mini springvormen
Deze springvormen zijn zoals de naam al zegt klein en dus ideaal voor traktaties, kleine porties of voor een high tea.
Tulband springvorm
Voor een tulbandcake kan je gebruikmaken van de tulband springvorm. Een bakvorm met elegante ribbels en omhooglopende randen in het midden zodat je het karakteristieke gat in het midden van de tulband krijgt.
Roestvrij staal springvorm
Deze springvorm gaat lang mee, is roestbestendig en de warmte wordt gelijkmatig verdeeld.
Aluminium springvorm
Dit materiaal warmt snel op, maakt je gerecht gelijkmatig en is verkrijgbaar met een anti-aanbaklaag.
Siliconen springvorm
Deze vorm is flexibel, bestand tegen hitte, vaatwasmachinebestendig en je gebak is hier makkelijk uit te halen.
Keramieken springvorm
Een springvorm van keramiek heeft een elegante uitstraling en houdt warmte goed vast.
Welke maat gebruik je voor welk aantal personen?
Het is altijd lastig te bedenken hoeveel porties je uit welke springvorm kunt halen. Om je hierbij te helpen lichten we een ruwe richtlijn toe:
- 6 cm tot 12 cm: voor individuele porties en traktaties. Dit formaat is ideaal voor mini cheesecakes of mini quiches.
- 18 cm tot 20 cm: Geschikt voor 6 tot 8 personen. Deze springvorm is geschikt voor het gezin, verjaardagen of een kleine groep vrienden die langskomt.
- 22 cm tot 24 cm: Geschikt voor 8 tot 12 personen. Dit formaat wordt het meeste verkocht en is ideaal voor wat grotere bijeenkomsten en feesten.
- 26 cm en groter: Voor groepen boven 12 personen. Dit formaat kan je aanschaffen indien je van plan bent om voor een groter evenement te gaan bakken.
Hoe gebruik je een springvorm?
Het gebruik van een springvorm is helemaal niet ingewikkeld, maar als je er nieuw mee bent kan het even wennen zijn. Daarom geven we je een uitleg hoe je een springvorm gebruikt.
Voordat je de springvorm voor de eerste keer gaat gebruiken, was je de vorm af met lauwwarm water en afwasmiddel. Vervolgens droog je de vorm goed af. Om de losse bodem en de ring aan elkaar te bevestigen, leg je de bodem op een vlakke ondergrond en zet je de ring erbovenop. De ring klik je vast met het veersysteem. Daarna controleer je of de bodem stevig vastzit door er tegenaan te tikken.
De vervolgstap is dat je de springvorm voor ? kunt gaan vullen met je deeg of beslag, aangezien het meeste gebak nog rijst in de oven. De vorm kan vervolgens in een voorverwarmde oven. Controleer of de oven de juiste temperatuur heeft en wacht geduldig af. Je kan tussendoor kijken hoe het eraan toe gaat met je gebak, maar doe de oven niet te vaak open. Dit kan soms gebak beïnvloeden. Nu je baksel klaar is, haal je het uit de oven en laat je de springvorm een aantal minuten afkoelen voordat je het clip systeem openmaakt. Als laatste stap kan je het gebak gelijk serveren of gaan decoreren.
Hoe maak je een springvorm schoon?
Voor een vlekkeloze reiniging, leggen we je nu uit hoe je de springvorm schoon moet maken na het bakken. Nadat je de springvorm gebruikt hebt, laat je het volledig afkoelen. Haal eventuele resten uit de bakvorm, dit zou je eventueel wel kunnen doen als de vorm nog warm is, aangezien de resten dan makkelijker loslaten.
Zodra het afgekoeld is, maar er nog hardnekkige resten in zitten, vul je de springvorm met lauwwarm water en voeg je er afwasmiddel aan toe. Laat dit even weken voor een kwartier tot een half uur. Controleer in de handleiding van de fabrikant of de springvorm in de vaatwasser mag. Je kan vervolgens de vorm schoon gaan maken met een zachte borstel of spons. Om het schoonmaken zo makkelijk mogelijk te maken, haal je de ring en de bodem los van elkaar, zodat je beide goed kan reinigen. Na het schoonmaken zorg je ervoor dat de bakvorm goed droog is, hiermee voorkom je eventuele roest- of schimmelvorming.