De beste Springvorm van 2024

Eigenlijk is dit het meestgebruikte bakblik of bakvorm. Het heet een springvorm omdat hij een hendel aan de buitenkant heeft waarmee je de vorm als het ware groter maakt, waardoor je taart er beter uitkomt.

Omdat er zoveel soorten springvormen zijn, kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet weet welke je moet aanschaffen. Daarom hebben wij de 5 beste springvormen voor je uitgezocht en hier voor je in een top 5 geplaatst.

Onze Top 3

Onze favoriet

Deze Le Creuset Springvorm Patiliss heeft een diameter van 24 centimeter en is perfect voor het bakken van taarten. De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat het eten eenvoudig loskomt, wat zorgt voor mooie resultaten. 

 

  • Lekvrijheid
  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling

2e beste keuze

De Patisse Profi Springvorm is een handige bakvorm voor het maken van overheerlijke taarten, cheese cakes, kwarktaarten en andere lekkernijen. Jouw baksels zullen een perfect resultaat hebben!

 

  • Lekvrijheid
  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling

3e beste keuze

Ronde anti-aanbak springvorm/taartvorm rose goud 24 cm. Een bakvorm voor het maken van bijvoorbeeld taarten, cakes, of brownies, met non-stick coating (anti-aanbak laag). 

 

 

  • Lekvrijheid
  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling

Op deze pagina:

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Startmetbakken.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteitverhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

De beste Springvorm

De beste springvorm volgens onze onderzoeken en testen is de 

#1
Le Creuset Springvorm Patiliss ø 24 cm

Deze springvorm is door zijn kwaliteit, ontwerp en functionaliteit de beste vriend van iedere bakker. 

Eigenschappen

Diameter van 24 centimeter.

Antiaanbaklaag voor gemakkelijk loskomen van voedsel.

Uitneembare bodem voor eenvoudig serveren.

Voordelen

  • Perfect voor het bakken van taarten.
  • Gemakkelijke verwijdering van voedsel voor mooie resultaten.
  • Hoogwaardige kwaliteit, aantrekkelijk ontwerp en functionaliteit.
  • Uitneembare bodem voor handig serveren.
  • Ook verkrijgbaar in 20 en 26 cm

Eigen ervaring

Eigenlijk weet je dat je met Le Creuset nooit de fout in gaat qua kwaliteit. De vorm bakt mooi egaal en de taart komt goed uit de vorm. Zeker door de handige sluiting is het altijd gemakkelijk los te maken. En lekken doet hij al helemaal niet. Top springvorm dus!

Review

"De springvorm is goed en handig in gebruik, het gebak komt goed los van de springvorm, en heel gemakkelijk te onderhouden."

  • Lekvrijheid
  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
Beste prijs op BOL.com

#2
Patisse Profi Springvorm - Ø20 x 6,5cm - Anti-aanbaklaag

De Patisse Profi Springvorm is een handige bakvorm voor het maken van overheerlijke taarten, cheese cakes, kwarktaarten en andere lekkernijen. Jouw baksels zullen een perfect resultaat hebben!

Eigenschappen

  • Kan langdurig worden verwarmd tot 190°C en kortstondig tot 215°C.
  • Voorzien van een anti-aanbaklaag om gemakkelijk te bakken en voedsel uit de vorm te halen.
  • Heeft een diameter van 20 cm en een hoogte van 6,5 cm.
  • De bakvorm is bestand tegen krassen, wat de duurzaamheid bevordert.

Voordelen

  • Kan zowel voor langere als kortere bakprocessen worden gebruikt dankzij de hoge hittebestendigheid.
  • Voorkomt vastplakken van voedsel en vergemakkelijkt het verwijderen van gerechten.
  • De bakvorm heeft de ideale grootte voor diverse bakcreaties.
  • De krasbestendigheid en hittebestendigheid verlengen de levensduur van de bakvorm.

Nadeel

Niet geschikt voor de vaatwasser. Hij moet met de hand worden schoongemaakt.

Eigen ervaring

Dit is wederom zo'n bakvorm die nooit teleurstelt. Hij voelt stevig en robuust aan en je weet wat je eraan hebt. Ideaal om diverse baksels te maken, of het nu een taart is of een quiche, alles lukt en niks blijft plakken.

Review

"Mooie professionele kwaliteit. Met een beetje bakspray blijft niets achter van het bakwerk op de coating."

  • Lekvrijheid
  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
Beste prijs op BOL.com

#3
Patisse Ceramic Springvorm - Staal - Ø24cm

Ronde anti-aanbak springvorm/taartvorm rose goud 24 cm. Een bakvorm voor het maken van bijvoorbeeld taarten, cakes, of brownies, met non-stick coating (anti-aanbak laag). 

Eigenschappen

Kleur: koper

Materiaal: staal

Afmeting is Ø24 cm

Voordelen

  • Heeft een goede anti-aanbaklaag
  • Mooi design
  • Goede kwaliteit bakvorm

Nadeel

Niet vaatwasbestendig

Eigen ervaring

We hebben de Patisse Ceramic Springvorm grondig getest en waren zeer tevreden met de resultaten. Het design van deze bakvorm van 24 cm valt meteen op! Dit is wel een hele mooie vorm, vooral voor de dames onder ons. Het materiaal voelt fijn en stevig aan en de cake kwam perfect uit de oven!

Review

"Ik ben geen echte keukenprinses maar deze springvorm voldoet aan alle verwachtingen...ziet er mooi uit en is van goede kwaliteit...hij kost iets meer dan de andere bakvormen maar voor mij is de kwaliteit toch wel erg belangrijk. Ik ben zeer blij met mijn aankoop."

  • Lekvrijheid
  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
Beste prijs op BOL.com

#4
Zenker Springvorm met Anti-aanbaklaag - Ø24 cm

De Zenker 6502 Springvorm is een fijn keukengereedschap waar je op kunt vertrouwen. Met zijn ronde vorm en een diameter van 24 cm, is deze bakvorm ideaal voor het bakken van taarten, cheesecakes en andere lekkernijen!

Voordelen

  • Ronde vorm
  • Een doorsnee van 24 cm
  • Maximale temperatuur 230 °C

Nadeel

Het is 1 springvorm, soms heb je diverse maten nodig om iets te maken, zoals bijvoorbeeld een stapeltaart. Dan zul je er meer moeten aanschaffen.

Eigen ervaring

Wat me meteen opviel was de stevige constructie van deze springvorm. De hoogte van 65 mm is een fijne werkhoogte, waardoor je taart niet snel over zal lopen. Een van de aspecten die ik echt heel fijn vond, is de maximale temperatuurbestendigheid van 230 °C. Dit betekent dat je eigenlijk elk gerecht of taart kun maken, wetende dat de vorm bestand is tegen hoge baktemperaturen.

De Zenker 6502 wordt geleverd als een enkel stuk in de verpakking, wat handig is voor degenen die slechts één bakvorm nodig hebben of graag willen experimenteren met verschillende maten en vormen. Al met al is de Zenker 6502 Springvorm een uitstekende aanvulling op elke keuken, of je nu een ervaren bakker bent of net begint. Het is zeker een product dat ik graag in mijn keuken zou hebben.

Review

"Heel fijn dat het zo snel leverbaar was en de kwaliteit van de bakvorm is zeer goed. Een aanrader dus!"

  • Lekvrijheid
  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
Beste prijs op BOL.com

#5
Homewell - 6-delige Bakvorm Set - Springvorm - 12 tot 28 Cm Diameter

Eigenschappen

  • Diameters: 12, 18, 20, 24, 26 en 28 cm
  • Handig klikmechanisme
  • Makkelijk schoon te maken
  • Geschikt voor stapeltaarten
  • Gemaakt van veredeld dun plaatstaal
  • Antiaanbaklaag en anti-lekrand
  • Geleverd met gratis taartsnijder

Voordelen

  • Dankzij de teflon coating is het mogelijk om de plaat gemakkelijk te reinigen.
  • Verschillende maten, ideaal voor stapeltaarten
  • Antiaanbaklaag en anti-lekrand

Nadeel

Grote set als je maar af en toe bakt

Eigen ervaring

We hebben de Homewell - 6-delige Bakvorm Set grondig getest en waren zeer tevreden met de resultaten. De 6 vormen zorgen ervoor dat je een compleet assortiment aan bakvormen hebt. Ze werken heel fijn en de cakes komen mooi uit de vorm dankzij de antiaanbaklaag en anti-lekrand. Wat ons betreft een prima koop!

Review

"Ik bak veel en had deze vormen nog niet dus gelijk besteld. Snel geleverd, goed verpakt en erg leuk dat er een kwast bij zit. Via mail het recept ontvangen, goede en overzichtelijke beschrijving in stappen. Het resultaat was prachtig, de madeleines gleden uit de vorm en waren erg lekker! Al met al echt een aanrader! Zou het zo weer kopen."

  • Lekvrijheid
  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
Beste prijs op BOL.com

Wat is een springvorm?

Een springvorm is een bakvorm die bestaat uit 2 onderdelen: een platte bodem en een hoge, verwijderbare ring. Op de zijkant van de springvorm zit een clip waarmee je de bodem los kunt halen van de ringvorm. Deze vorm wordt gebruikt voor het maken van taarten, cakes, quiches en andere lekkernijen.

Waar komt de naam "springvorm" vandaan? Deze naam komt van het feit dat de ring van de vorm omhoog kan worden gesprongen om de zijkanten van het baksel makkelijk te verwijderen, zonder dat je je creatie beschadigt. Met name voor delicaat gebak is deze vorm handig.

Springvormen zijn voornamelijk gemaakt van roestvrij staal, metaal en kunststof, maar je hebt ze ook van andere materialen zoals siliconen. Ook zijn deze vormen te verkrijgen in verschillende maten en bakvormen. Bovendien zijn de springvormen ook te verkrijgen in sets, waarbij je verschillende maten springvormen in 1 set hebt.

Waarom zou je een springvorm kopen?

Welke voordelen een springvorm kan bieden lichten we hieronder toe:

Perfecte vorm en eenvoudige verwijdering

Een springvorm zorgt ervoor dat je gelijkmatig gebak kunt maken. Dankzij het veersysteem en de verwijderbare rand van de springvorm, kan je de creatie met gemak uit de vorm halen. Door dit systeem, heb je minder kans om je gebak te beschadigen. 

Geschikt voor diverse bak creaties

Deze springvorm is te vinden in allerlei vormen en groottes, waardoor je er een taart, quiche, cheesecake of iets anders mee kan maken.

Voorkomt lekken

De brede bodem van de springvorm zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over een lekkende vulling of lekkend deeg in de oven.

Springvorm kopen? Hier moet je rekening mee houden

Voordat je besluit welke springvorm je aan gaat schaffen, is het van belang om een aantal overwegingen in acht te nemen. De belangrijkste overwegingen hebben wij op een rijtje gezet voor je.

Grootte van de springvorm

De grootte van een springvorm is van belang bij het maken van een recept. Indien je een te grote of kleine springvorm hebt, kan je gerecht anders uitvallen dan verwacht. Kijk dus van tevoren welk formaat er in je recept staat of welk formaat je vaak verwacht te gaan gebruiken. Je hebt springvormen met een diameter van 12 centimeter, maar ook van 28 centimeter. Er zit een sterke variatie in, dus let hier goed op voordat je een springvorm aanschaft. Je zou kunnen kiezen voor een set van bakvormen, waar een variatie aan formaten in zit.

Materiaalgebruik

Springvormen zijn te verkrijgen in verschillende materialen, zoals staal, aluminium en siliconen. Ieder materiaal heeft voor- en nadelen. Het ene materiaal is beter in warmte geleiden dan de ander bijvoorbeeld. Welke eigenschappen van belang zijn om te bakken is grotendeels een persoonlijke keuze. 

Anti-aanbaklaag

Hoewel een springvorm het makkelijker maakt om je lekkernij uit de vorm te halen, kan het nog steeds geen kwaad om te zoeken naar een springvorm met goede anti-aanbaklaag. Hiermee verklein je de kans nog meer op het mogelijk beschadigen van je gebak.

Welke verschillende soorten springvormen zijn er?

Springvormen zijn te vinden in verschillende vormen, groottes en materialen. Hieronder lichten we veelvoorkomende springvormen toe:

Ronde springvorm

De ronde springvorm is een van de meest gebruikte bakvormen, mede dankzij de veelzijdigheid en de verschillende formaten. Je kan het gebruiken voor het maken van een fruittaart of een koffiecake bijvoorbeeld. 

Vierkante springvorm

Deze springvorm heeft vaak strakke hoeken, maar ook weleens met een ronding in de hoeken. Deze vorm is ook te verkrijgen in verschillende formaten en ook in sets van diverse formaten. Je kan in deze bakvorm brownies of vierkante taarten maken.

Hartvormige springvorm

Als je een keer voor een andere bakvorm wilt gaan dan het standaard rond of vierkant, dan is de hartvormige springvorm een leuke oplossing. Hiermee kan je mooie creaties maken voor speciale gelegenheden of om je liefde te uiten.

Mini springvormen

Deze springvormen zijn zoals de naam al zegt klein en dus ideaal voor traktaties, kleine porties of voor een high tea.

Tulband springvorm

Voor een tulbandcake kan je gebruikmaken van de tulband springvorm. Een bakvorm met elegante ribbels en omhooglopende randen in het midden zodat je het karakteristieke gat in het midden van de tulband krijgt. 

Roestvrij staal springvorm

Deze springvorm gaat lang mee, is roestbestendig en de warmte wordt gelijkmatig verdeeld.

Aluminium springvorm

Dit materiaal warmt snel op, maakt je gerecht gelijkmatig en is verkrijgbaar met een anti-aanbaklaag.

Siliconen springvorm

Deze vorm is flexibel, bestand tegen hitte, vaatwasmachinebestendig en je gebak is hier makkelijk uit te halen.

Keramieken springvorm

Een springvorm van keramiek heeft een elegante uitstraling en houdt warmte goed vast.

Welke maat gebruik je voor welk aantal personen?

Het is altijd lastig te bedenken hoeveel porties je uit welke springvorm kunt halen. Om je hierbij te helpen lichten we een ruwe richtlijn toe:

  • 6 cm tot 12 cm: voor individuele porties en traktaties. Dit formaat is ideaal voor mini cheesecakes of mini quiches.
  • 18 cm tot 20 cm: Geschikt voor 6 tot 8 personen. Deze springvorm is geschikt voor het gezin, verjaardagen of een kleine groep vrienden die langskomt.
  • 22 cm tot 24 cm: Geschikt voor 8 tot 12 personen. Dit formaat wordt het meeste verkocht en is ideaal voor wat grotere bijeenkomsten en feesten.
  • 26 cm en groter: Voor groepen boven 12 personen. Dit formaat kan je aanschaffen indien je van plan bent om voor een groter evenement te gaan bakken.

Hoe gebruik je een springvorm?

Het gebruik van een springvorm is helemaal niet ingewikkeld, maar als je er nieuw mee bent kan het even wennen zijn. Daarom geven we je een uitleg hoe je een springvorm gebruikt. 

Voordat je de springvorm voor de eerste keer gaat gebruiken, was je de vorm af met lauwwarm water en afwasmiddel. Vervolgens droog je de vorm goed af. Om de losse bodem en de ring aan elkaar te bevestigen, leg je de bodem op een vlakke ondergrond en zet je de ring erbovenop. De ring klik je vast met het veersysteem. Daarna controleer je of de bodem stevig vastzit door er tegenaan te tikken. 

De vervolgstap is dat je de springvorm voor ?  kunt gaan vullen met je deeg of beslag, aangezien het meeste gebak nog rijst in de oven. De vorm kan vervolgens in een voorverwarmde oven. Controleer of de oven de juiste temperatuur heeft en wacht geduldig af. Je kan tussendoor kijken hoe het eraan toe gaat met je gebak, maar doe de oven niet te vaak open. Dit kan soms gebak beïnvloeden. Nu je baksel klaar is, haal je het uit de oven en laat je de springvorm een aantal minuten afkoelen voordat je het clip systeem openmaakt. Als laatste stap kan je het gebak gelijk serveren of gaan decoreren.

Hoe maak je een springvorm schoon?

Voor een vlekkeloze reiniging, leggen we je nu uit hoe je de springvorm schoon moet maken na het bakken. Nadat je de springvorm gebruikt hebt, laat je het volledig afkoelen. Haal eventuele resten uit de bakvorm, dit zou je eventueel wel kunnen doen als de vorm nog warm is, aangezien de resten dan makkelijker loslaten. 

Zodra het afgekoeld is, maar er nog hardnekkige resten in zitten, vul je de springvorm met lauwwarm water en voeg je er afwasmiddel aan toe. Laat dit even weken voor een kwartier tot een half uur. Controleer in de handleiding van de fabrikant of de springvorm in de vaatwasser mag. Je kan vervolgens de vorm schoon gaan maken met een zachte borstel of spons. Om het schoonmaken zo makkelijk mogelijk te maken, haal je de ring en de bodem los van elkaar, zodat je beide goed kan reinigen. Na het schoonmaken zorg je ervoor dat de bakvorm goed droog is, hiermee voorkom je eventuele roest- of schimmelvorming.

Hoe gebruik je een Springvorm?

Veelgestelde vragen

Wat is de standaard maat springvorm?

Over het algemeen zijn de meestgebruikte springvormen tussen de 20 en 24 cm doorsnee. Uiteraard zijn er kleinere (al vanaf 10 cm) en veel grotere (tot wel 40 cm doorsnee). Er zijn zoveel maten, omdat elke maat een aantal personen vertegenwoordigt.

Kun je een springvorm gebruiken voor andere gerechten dan taarten?

Dat kan zeker, denk maar aan een quiche of een andere hartige taart.

Kan elke springvorm in de oven?

In principe kan elke springvorm in de oven, het is wel belangrijk dat je even kijkt wat de maximum temperatuur is van de springvorm. Dit staat vaak op de verpakking of onderkant van de vorm aangegeven.

Kan een springvorm in de vaatwasser?

Dat ligt eigenlijk een beetje aan de springvorm die je hebt. Niet alle soorten springvormen kunnen in de vaatwasser. Als je springvorm gemaakt is van onbedekt metaal (staal of aluminium) mogen ze niet in de vaatwasser. Als je ze wel in de vaatwasser doet kan je springvorm beschadigen of verkleuren. Als je springvorm een antiaanbaklaag heeft dan mogen ze wel in de vaatwasser. Toch adviseren sommige fabrikanten om elke soort springvorm met de hand te wassen. Dit zou ook mijn advies zijn.

Wat is een goed merk springvorm?

Je hebt veel verschillende bakvormen, maar naast de soort is ook het materiaal belangrijk. Wil je wat meer investeren? Kies dan voor een emaille bakvorm of een van gietaluminium. Deze zijn duurder dan normale bakvormen en dat zie je terug in de kwaliteit en levensduur. Denk dan bijvoorbeeld aan Nordic Ware. Heb je een wat kleiner budget? Koop dan een bakvorm van een gevestigd merk zoals Patisse of Zenker. Ga hierbij voor een vorm net boven de basis qua prijsklasse. Door net iets meer uit te geven dan het minimum krijg je al snel betere kwaliteit.

Onze favoriet

Deze Le Creuset Springvorm Patiliss heeft een diameter van 24 centimeter en is perfect voor het bakken van taarten. De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat het eten eenvoudig loskomt, wat zorgt voor mooie resultaten. Deze springvorm is door zijn kwaliteit, ontwerp en functionaliteit de beste vriend van iedere bakker. Ook heeft de springvorm een uitneembare bodem.

Beste prijs op BOL.com