Welkom bij mijn verzameling van heerlijke recepten. Er staan taarten in, koekjes en andere lekkernijen. Deze recepten zijn allemaal vrij eenvoudig om te maken, sommige duren slechts een uur, terwijl andere wat meer tijd in beslag nemen. Al deze lekkernijen zijn een traktatie voor de smaakpapillen, maar ook voor het oog. Ik bespreek onder andere de klassieke appeltaart, een heerlijk zomerse citroen tiramisu en frisse koekjes met citroen en gember. Hopelijk inspireren deze recepten je om in de keuken te duiken en nieuwe smaken te ontdekken. Pak je schort erbij en verwarm de oven alvast voor, we gaan samen aan de slag met bakken.
Recept voor New York cheesecake met aardbeien saus
Ik begin met een New York cheesecake met aardbeiensaus en een bodem van Bastogne koek. Het fijne aan dit recept is de heerlijk romige smaak, zonder dat het te zwaar op de maag valt. Het recept is geschikt voor 10 personen.
Ingrediënten
- 175 gram Bastogne koeken
- 50 gram boter of margarine
- 600 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren (op kamertemperatuur)
- 200 ml crème fraîche (op kamertemperatuur)
- 1 eetlepel maïzena
- Aardbeien
Benodigdheden
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 140 °C. Ik raad aan om de heteluchtfunctie te gebruiken.
- Vet de springvorm in met boter of bekleed de bodem met bakpapier.
- Verkruimel de Bastogne koeken in een keukenmachine of doe ze in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller.
- Smelt de boter in een pan op laag en meng de verkruimelde koekjes erdoor.
- Giet het koekjesmengsel in de springvorm en druk het stevig aan.
- Zet de springvorm in de koelkast om op te stijven.
- Klop de roomkaas (op kamertemperatuur), suiker en vanillesuiker tot een glad mengsel.
- Voeg de eieren één voor één toe aan het mengsel en klop goed na elke toevoeging.
- Voeg de crème fraîche toe en mix het goed door.
- Daarna voeg je de maizena toe en meng je het nogmaals tot een glad beslag.
- Haal de springvorm uit de koelkast en giet het roomkaasmengsel in de vorm.
- Strijk het glad met een spatel.
- Bak de cheesecake in de voorverwarmde oven voor 60 tot 70 minuten. Als de bovenkant licht goudbruin is, is het goed.
- Laat de cheesecake volledig afkoelen in de springvorm.
- Laat het daarna minimaal 4 uur opstijven, een hele nacht kan ook.
- Voor het serveren pureer je aardbeien totdat het een saus is. Ook kun je aardbeiensaus gebruiken, maar ik vind verse aardbeien zelf beter.
- Giet deze over de cheesecake en geniet.
Tips
- Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor het gebruik. Hiermee bereik je een gladde en romige textuur.
- Laat de cheesecake volledig afkoelen in de koelkast voordat je het serveert. Dit zorgt voor de beste smaak en consistentie.
- Door de oven tussendoor niet open te doen en de cheesecake geleidelijk af te laten koelen voordat je het uit de vorm haalt, voorkom je scheuren in de cheesecake.
- Zet eventueel een bak water in de oven om scheuren te voorkomen.
Recept voor appeltaart
Als tweede heb ik een klassiek recept die we allemaal kennen, een heerlijke appeltaart. Deze bak ik voornamelijk rond de herfst. De warme smaken passen goed bij deze periode. Dit recept is goed voor 8 personen.
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 100 gram suiker
- 100 gram koude boter
- 1 ei
- 1 kg appels (bijvoorbeeld Goudreinet)
- 50 gram rozijnen (optioneel)
- Kaneel
- Citroensap
- 100 gram amandelspijs (optioneel)
Benodigdheden
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het in dunne partjes. Je kunt de stukjes besprenkelen met citroensap om verkleuring te voorkomen.
- Als je rozijnen wilt toevoegen, kun je deze nu weken in lauwwarm water.
- Pak een kom en meng hierin de bloem, suiker en een snufje zout.
- Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg het toe aan de kom.
- Kneed met je handen een kruimelig deeg van de ingrediënten.
- Voeg het ei toe en kneed het tot een samenhangend deeg.
- Vet de springvorm in met boter en verdeel twee derde van het deeg gelijkmatig over de bodem en de randen.
- Voeg kaneel naar smaak toe aan de appelpartjes. Als je rozijnen gebruikt, meng je deze hier ook doorheen.
- Verdeel het appelmengsel over de taartbodem.
- Optioneel: Verdeel amandelspijs gelijkmatig over de appellaag.
- Rol het resterende deeg uit tot een grote lap met de deegroller.
- Snijd gelijke stroken uit het deeg en leg deze kruislings over het appelmengsel heen.
- Bak de appeltaart in 60 minuten goudbruin.
- Laat de appeltaart afkoelen voordat je hem serveert.
- Je kunt eventueel een bolletje vanille-ijs en/of een toefje slagroom toevoegen bij het serveren.
Tips
- Gebruik stevige appels, zoals Jonagold of Goudreinetten.
- Bestrijk de bovenkant van de appeltaart met een losgeklopt ei of melk voor een mooie goudbruine kleur.
- Als de randen van de appeltaart te snel bruin worden tijdens het bakken, bedek je ze halverwege met aluminiumfolie.
Recept voor citroen tiramisu
Een aantal jaar geleden kwam ik dit recept tegen. Ik ben een enorme fan van zuur in combinatie met zoet. Deze tiramisu is heel wat anders dan het origineel. Het is een heerlijk en luchtige zomervariatie. Dit recept is goed voor 8 personen.
Ingrediënten
Voor de lange vingers
- 150 ml water
- 75 gram suiker
- 50 ml limoncello
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
- 200 gram lange vingers
Voor het roommengsel
- 400 gram mascarpone
- 200 gram lemon curd
- 2 theelepels citroenextract
- 400 ml slagroom
- 100 gram suiker
Benodigdheden
- Pan
- Mengkom 2x
- Garde of mixer
- Ovenschaal
Aan de slag
- Doe het water, de suiker, limoncello, citroensap en het citroenrasp in een pannetje.
- Verwarm het rustig op totdat het suiker opgelost is.
- Zet de pan apart en laat het afkoelen.
- Klop de mascarpone, lemon curd en het citroenextract los in een kom.
- Klop in een andere kom de slagroom stijf.
- Schep de slagroom door de mascarpone heen.
- Pak er een ovenschaal bij.
- Neem de lange vingers en haal ze aan een kant door het limoncello mengsel heen.
- Verdeel de helft over de bodem van de ovenschaal.
- Verdeel het roommengsel over de lange vingers.
- Voeg nu weer een laag lange vingers toe en sluit af met het roommengsel.
- Zet de tiramisu voor minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
- Je kunt het eventueel garneren met schijfjes citroen of citroensap.
Tips
- Als de tiramisu ook voor zwangere vrouwen of kinderen is, kun je de limoncello weglaten.
- Maak gebruik van verse citroen en rasp alleen het gele gedeelte van de schil. Hiermee voorkom je bitterheid.
- Als je geen citroenextract kunt vinden, kun je het ook vervangen door extra citroensap of vanille-extract.
Recept voor bananenbrood
We hebben allemaal wel eens dat je tros bananen blijft liggen. De bananen verkleuren langzaam naar bruin. Opeten ervan is niet meer aantrekkelijk, maar weggooien is zonde. Het maken van bananenbrood is dan een slimme keuze.
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen
- 150 gram bloem
- 100 gram suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- 1/4 theelepel zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 ei
- 75 gram gesmolten boter of kokosolie
- Optioneel: 50 gram gehakte noten (walnoten, pecannoten, amandelen, etc.)
- Optioneel: 50 gram chocoladechips
Benodigdheden
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Vet de bakvorm in met boter of bakspray.
- Pel de rijpe bananen en prak ze fijn in een grote kom met een vork of stamper.
- Voeg de gesmolten boter, suiker, vanille-extract en het ei toe aan de geprakte bananen.
- Meng het geheel goed.
- In een aparte kom meng je bloem, bakpoeder, baking soda en zout.
- Voeg dit mengsel toe aan het bananenmengsel en roer totdat het een geheel is.
- Als je noten of chocoladechips wilt toevoegen, doe je dat nu. Schep het er voorzichtig doorheen.
- Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad met een spatel.
- Bak het bananenbrood in de oven voor 50 tot 60 minuten.
- Laat het bananenbrood afkoelen voor 10 tot 15 minuten, voordat je het uit de vorm haalt.
- Snijd het bananenbrood in plakjes en serveer het eventueel met boter of jam.
Tips
- Bewaar het bananenbrood in een luchtdichte verpakking, dan blijft het zo'n 3 tot 5 dagen goed. Invriezen is ook mogelijk, maar het moet dan wel volledig ontdooien voordat je het weer serveert.
- Gebruik overrijpe bananen voor een zoete smaak en vochtige textuur.
- Prik een tandenstoker in het brood na een minuut of 50-60. Komt deze er schoon uit? Dan is het brood klaar.
Recept citroen gember koekjes
Ik ben gek op koekjes, van de Jan Hagel tot spritsen, chocolade chip koekjes en ga zo maar door. Een favoriet van mij blijft tot citroen gember koekjes. De frisse smaak van de citroen in combinatie met een licht bittere toon van gember, maken deze koekjes heerlijk.
Ingrediënten
- 200 gram boter (op kamertemperatuur)
- 150 gram kristalsuiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
- 300 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 2 eetlepels vers geraspte gember
- Schil van 1 citroen, fijn geraspt
Benodigdheden
- Mengkom
- Garde of mixer
- Zeef
- Rasp
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng in een grote kom de boter en suiker tot een licht en luchtig mengsel.
- Voeg het ei en vanille-extract toe aan het suikermengsel en meng het goed door.
- Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven het mengsel.
- Roer het tot een glad deeg.
- Rasp de gember en citroen en voeg het toe aan het deeg. Meng het weer goed door.
- Rol het deeg tot kleine balletjes, ter grootte van een walnoot, en leg ze op de bakplaat. Houd ruimte tussen de koekjes, want ze zetten uit tijdens het bakken.
- Druk de bovenkant van elk bolletje voorzichtig plat met een vork of de onderkant van een glas.
- Bak de koekjes in een voorverwarmde oven voor 12 tot 15 minuten.
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
- Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.
Tips:
- Bewaar de afgekoelde koekjes in een luchtdichte verpakking. Ze blijven een aantal dagen vers.
- Gebruik verse gember en citroen. Voeg de gember met beleid toe, want het kan snel overweldigend worden.
- Bak de koekjes niet te lang, want dan worden ze te hard. Het is normaal dat de buitenkanten goudbruin zijn en het midden zacht.
Recept brownies met stroopwafel
Dit laatste recept is een guilty pleasure. Ik maak het niet vaak, maar ik geniet er enorm van als ik het wel doe. De smeuïge smaak van de brownie met stukjes stroopwafel zijn heerlijk. Ik begin al te watertanden bij het idee ervan.
Ingrediënten
- 200 gram pure chocolade
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 3 eieren
- 100 gram bloem
- 50 gram cacaopoeder
- Snufje zout
- 6 stroopwafels, grof verkruimeld
Benodigdheden
- Brownie vorm
- Mengkom
- Garde of mixer
- Spatel
- Zeef
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakvorm met bakpapier.
- Vet de brownie vorm in.
- Smelt de chocolade au bain-marie. Roer regelmatig tot een glad mengsel en laat het afkoelen.
- Klop in een aparte kom de suiker en eieren licht en luchtig.
- Voeg het chocolademengsel toe aan het eimengsel. Meng het door elkaar.
- Zeef de bloem, cacaopoeder en het zout boven het chocolademengsel.
- Vouw het voorzichtig door tot het gemengd is.
- Verkruimel de stroopwafel en voeg deze toe aan het beslag.
- Meng het er voorzichtig doorheen.
- Giet het brownie beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak de brownies in het midden van de oven voor 25 tot 30 minuten. Komt de tandenstoker er schoon uit? Dan zijn ze klaar.
- Laat de brownies volledig afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.
- Als laatste kun je eventueel een karamel drizzle over de brownies heen doen voordat je ze serveert.
Tips
- Bak de brownies niet te lang. Ze moeten nog enigszins vochtig zijn van binnen voor een smeuïge textuur.
- Bewaar de brownies in een luchtdichte container op kamertemperatuur of vries ze in.
In dit artikel heb ik een aantal van mijn favoriete recepten met je gedeeld. Van oude bekende tot recepten met interessante smaakcombinaties. Het maakt niet uit of je een liefhebber bent van cheesecake, appeltaart, brownies of koekjes, voor iedereen is er wel wat. Per recept heb ik uitgewerkt wat je nodig hebt en hoe je het kunt maken. Hierdoor kun jij dus direct aan de slag na het lezen van dit artikel. Veel bakplezier!